Pervane

PERVANE’nin kuruluş hikayesinin arkasında birkaç değişik etken var. Bunlardan biri Olcayto Ahmet Tuğsuz’un Liselerarası Müzik Yarışması’nda jüri üyesi olarak görev yaptığı yıllarda karşısına çıkan gençlerden son derecede etkilenmesi…

PERVANE Rock Müzik Grubu

PERVANE’nin kuruluş hikayesinin arkasında birkaç değişik etken var.
Bunlardan biri Olcayto Ahmet Tuğsuz’un Liselerarası Müzik Yarışması’nda jüri üyesi olarak görev yaptığı yıllarda karşısına çıkan gençlerden son derecede etkilenmesi.

İkincisi kendisinden yaşça çok genç olan sınıf arkadaşları ile master yapmak kararı almasının arkasındaki düşünce yapısı. Yani gençlerden ve onların dünyaya bakış açılarından uzak kalmamaya özen göstermesi.

Bunların üstüne bir de yaptığı birçok besteyi seslendirebilecek, onları sahiplenebilecek birikimde kimse bulamaması eklenince yeni bir grup kurma fikri kafasında iyice güçlendi.

Bu düşüncesini ilk olarak jüride birlikte görev yaptıkları Deniz Tuzcuoğlu ile paylaşmayı tercih etti, çünkü zaman içinde Deniz’in hem müzik anlayışının hem de dünyaya bakışının kendisi ile çok uyuştuğunu gözlemlemişti. Bir diğer sebep de Deniz’in 4×4 adlı popüler bir grubun solisti olmasına rağmen böyle bir projede gitarist ve aranjör olarak yer almaya da sıcak bakacağını düşünmesi idi.

Olcayto Ahmet Tuğsuz, Alen Konakoğlu, Deniz Tuzcuoğlu
Olcayto Ahmet Tuğsuz, Alen Konakoğlu ve Deniz Tuzcuoğlu yeni şarkıların kayıtında

Deniz ‘in bu teklifine düşündüğü gibi sıcak bakması ve hemen kabul etmesinden hemen ardından grupta yer alacak diğer iki müzisyen konusunda da mutabık kaldılar. Bu iki müzisyen Liselerarası Müzik Yarışması’nda üst üste iki sene sıra ile “En İyi Müzisyen” ödülünü kazanan Bas Gitarist Eda KULAKAÇ ve Davulda Burak TOZKOPARAN idi.

Bu iki genç müzisyen bu teklifi olumlu karşılayınca artık çalışmalara başlayabilirlerdi.

PERVANE’nin Long Play’den oldukça büyük bir farkı olacaktı.

Longplay sadece 1960’lı yılların popüler şarkılarından oluşan bir liste ile konserlerini verirken PERVANE’de ağırlık Olcayto Ahmet Tuğsuz’un yeni bestelerine verilecekti. Bu amaçla da ilk olarak bu yeni bestelerin provalarına başlandı.

Kadıköy Altıyol’da yapılan provalarda şarkılar Olcayto Ahmet Tuğsuz’un yönlendirmesi ile canlı olarak çalınırken bir yandan da Deniz Tuzcuoğlu’nun önderliğinde aranjeleri yapıldı ve anında düzeltmeler yapılarak da son halini aldı.

İlginç bir biçimde de her şarkının provası sadece birkaç kez yapıldıktan sonra son halini aldı.

Kimya tutmuştu.

Bu provalarda Eda ve Burak seçimlerinin ne kadar doğru olduğu da hemen anlaşıldı.

Bestelerin son halini almasından sonra Tuğsuz’un konserlerde bu besteler ile birlikte yer vermek üzere seçtiği 60’lı yılların popüler şarkılarının provalarına geçildi.

Grup insani ilişkiler açısından da büyük uyum gösterdi. Birlikte olmaktan büyük keyif alındığı için provalar bir zorunluktan ziyade mutlu buluşmalara dönüştü. Öncesinde ve sonrasında mutlaka birlkte bir bir “cafe” de oturuldu, sohbetler yapıldı.

Oldukça kısa sayılabilecek bir süre sonrasında tüm şarkılar bir konser vermek için hazır hale gelince artık ilk sahne performanslarının nerede yapılacağı konusu önem kazanmaya başladı.

Olcayto Ahmet Tuğsuz daha önce gittiği Hayal Kahvesi gibi mekanlarda insanların bu konserlere sadece müzik dinlemek için değil sosyalleşmek için de gittiklerini ve gruplar çok popüler olmadıkça sahne ile çok iletişim içinde olmadıklarını da gözlemlediği için ilk konserin izleyicilerinin sadece ve sadece onları izlemek için gelenlerin olacağı bir mekân arayışına girdi ve sonunda kararını da verdi.

Yakın arkadaşı Aytek ŞERMET’in işlettiği Ortaköy’deki JC’S (İstanbul Jazz Center) bu ilk konserler için son derecede uygun bir mekandı.

Sonuçta PERVANE henüz tanınmayan ve ilk konserine ancak Olcayto Ahmet Tuğsuz’u tanıyanların gelebileceği yeni bir gruptu. Aytek ile yaptığı konuşmada bu mekânın belirli günlerde rock konserlerine yer vermesi konusunda da anlaştılar.

Ve PERVANE ilk konserini 18 Ocak 2013 tarihinde İstanbul Jazz Center’da verdi.

Ancak tam bu sırada mülk sahibi ile olan bazı anlaşmazlıklar yüzünden JC’s kapanma aşamasına geldi.

Tam bu esnada bir tesadüf PERVANE ‘nin ilk konserleri için belki de en uygun mekânın keşfedilmesine yardımcı oldu.

Sahne Beşiktaş Pervane Konseri
Pervane Sahne Beşiktaş Konser Afişi

Seyyal Taner’in daveti ile Osmantan ERKIR’ın Beşiktaş’ta işletmecisi olduğu SAHNE BEŞİKTAŞ adlı mekânda sahneye koyduğu ASPAVA adlı bir doğaçlama oyunu izlemeye giden Olcayto Ahmet Tuğsuz mekâna hayran kaldı ve Erkır ile hemen bir sözleşme imzalanarak 8, 15,22 ve 29 Nisan 2013 tarihlerinde PERVANE bu mekânda dört konser verdi.

Artık isimleri duyulmaya başlanmıştı ve artık gençlerin rağbet ettiği “rock” barlarda konserler vermek için hazırdılar.

Böylece Hayal Kahvesi, Mojo, Urban Bug, Monc Live gibi İstanbul’un en popüler mekanlarındaki konser dizileri başladı.

Pervane Konserlerinin Afişleri

PERVANE için artık tek eksik bir albümdü.

Olcayto Ahmet Tuğsuz bunun için de Serhat Hacıpaşalıoğlu ile yıllardır müzik kayıtları yaptıkları Brüksel’deki Piste Rouge stüdyosunu seçti.

Böylelikle hem kayıt kalitesi çok daha yüksek olacak hem de tahmin edilenin aksine iyi ilişkilerini de kullanarak maliyeti çok daha düşük tutabilecekti.

Tek bir sorun vardı o da kayıtların PERVANE’nin “sound” u ile nasıl uyum sağlayacağı.

Bunun çözümünü de yakın arkadaşı Eric Renwart’a prova kayıtlarını göndererek ve müzisyenler ile bunların üstünde çalışmalarını isteyerek buldu.

Gerçekten de stüdyodan çıktığında elinde PERVANE’nin provalarda ve konserlerde yaptığı müzik ile bire bir uyumlu bir kayıt vardı.

Hem ana vokalleri hem de geri vokalleri kendisi söyleyen Olcayto dönüşünde de hemen kapak çalışmalarına başladı.

Bundan yıllar önce çıkarttığı Yeni Bir Gün Başlıyor adlı ilk uzunçalarının albüm kapağını ikisi de Genelkurmay’da askerlik yaparlarken aynı evi paylaştığı arkadaşı Cin Kapancı’nın reklam şirketi olan Atölye Reklam Hizmetleri yapmıştı.

Atölye’den sonra Klan ve Euro RSCG gibi önemli reklam şirketlerini kuran Kapancı o günlerde bu şirketlerdeki hisselerini satmış ve Daha İyi Tasarım Hizmetleri’ni kurmuştu.

Olcayto Ahmet Tuğsuz yine arkadaşına başvurdu ve böylelikle Pervane’nin Manolya adlı albümünün kapak tasarımını da yine Cin Kapancı’nın şirketi yapmış oldu.

Pervane Manolya

Bu aşamada klip çekimine geçildi. Cenkhan ALKAYA’nın yönetmenliğini yaptığı ve Gülsün Sami ile Ali Sayar’ın işletmesini yaptıkları 1841 adlı mekânda çekilen klipte PERVANE elemanları yanında Tuğsuz’un yakın arkadaşı ve Türkiye’nin en önde gelen mankenlerinden Sema ŞİMŞEK de rol aldı.

CD Avrupa Müzik etiketi ile piyasaya çıktıktan ve PERVANE ile Olcayto Ahmet Tuğsuz Mesut Yar’ın CNN’de yayınlanan Laf Lafı Açar ve Erhan KONUK’un popüler radyo programı Pop Stüdyosu’nda yer aldıktan sonra Pervane’nin tanınırlığı iyice arttı.

Bunun sonucunda da PERVANE üç gün süren ve binlerce liselinin izleyici olarak katıldığı Vodafone Freezone Liselerarası Müzik Yarışması elemelerinde sahne almak üzere davet edildi.

Bu konserleri Kral Müzik tarafından canlı olarak yayınlandı.

Hemen arkasından dönemin prestijli kanalı NTV’de yayınlanan AKUSTİKHANE adlı programda canlı bir performans yaptılar.

Ne var ki hızla gelişen bu başarılı süreç devam ederken Olcayto Ahmet Tuğsuz’un Serhat Hacıpaşalıoğlu ile dünya pazarları için yaptığı ve önce dünya listelerine girmelerine daha sonra da 2016 Eurovision Şarkı Yarışması’nda San Marino ‘yu temsil etmelerine kadar giden çalışmalar da semeresini vermeye başlamıştı.

Deniz Tuzcuoğlu ile birlikte Alen Konakoğlu’nun stüdyosunda PERVANE için dört yeni Tuğsuz bestesinin kayıtlarını yapmalarına rağmen bu önemli gelişmeler Olcayto Ahmet Tuğsuz’un PERVANE çalışmalarını geçici olarak “stand by” konumuna alıp yurt dışı çalışmalarına ağırlık vermesi ile sonuçlandı.

Şu an PERVANE yeni şarkıları ile yeniden rock dünyasına geri dönmenin hazırlıkları içinde doğru zamanı bekliyor.

İş, Sanat ve daha fazlası için, benimle iletişime geçin.

Olcayto Ahmet Tuğsuz

Olcayto Ahmet Tuğsuz