360 Derece

Promot’un ve Point adlı şirketinin de ofislerinin yer aldığı Abdi İpekçi caddesinde yeni bir ofis kiralayan Olcayto Ahmet Tuğsuz çok kısa bir sürede kurduğu 360 Derece adlı şirketi üzerinden IPIX ile Türkiye Distribütörlüğü anlaşmasını imzaladı ve hemen faaliyetlerine başladı.

360 DERECE 360 DERECE

360 Derece Kart
Medya 360 Kart

360 Derece Ltd. Şti.

2000’li yıllara girilirken tanıtım etkinlikleri ve defile organizasyonları konusunda bir yozlaşma görülmeye başladı. Bu yozlaşmanın ana sorumlusu da medya sektörü idi.

PROMOT düzgün bir organizasyon gerçekleştirmek için kılı kırk yarar, dünya çapında organizasyonlar yapar, hizmet verdiği markalar ise bu organizasyonlar için önemli bütçeler ayırırken medya ekranlarda ve gazete sayfalarında da bu görkemli organizasyonlar ile Aksaray’da küçük bir mağazada seksi pozlar veren ikinci sınıf mankenlerin görüntülerine de aynı ölçüde yer vermeye başladı.

Tuğsuz bu konuda şöyle bir anekdot paylaşıyor

Bir sabah ofisime geldiğimde Zeki Triko’nun sahibi Zeki Başeskioğlu’nun benden dahi önce gelip beni beklediğini gördüm. Zeki bey gece uyumadığını, hatta bana bir mektup da yazdığını ama sonra bizzat gelmeye karar verdiğini söyledikten sonra şöyle devam etti.

“Yahu biz bu ülkeye çok değer vererek yanlış yapıyoruz. Bir defile için seninle ülke ülke gezip dünyanın en iyi mankenlerini seçiyoruz. Top Modelleri buraya getiriyoruz. Onların uçak paralarını, otel paralarını ödüyoruz. Günlerce koreografi çalışmaları daha sonra da provalar yapıyorsunuz. Dünyada yeni yeni boy göstermeye başlayan tüm görsel teknolojileri bulup kullanıyorsunuz. En küçük ayrıntılar için bile kafa patlatıyorsunuz. Büyük paralar harcıyoruz. Sonra ne oluyor. Mankenlikle alakası olmayan ama kendini manken diye tanıtan birtakım kızlar gidip bir mağazada bacak açıyorlar ve medyada biz de onlarla yan yana yer alıyoruz. Ben kararımı verdim defileye harcayacağım para ile lüks bir tekne alacağım, seninle bu sefer dünyayı gezmek için yola çıkalım“

Bu yalnız Zeki beyin değil çalıştığımız tüm firmaların şikâyeti idi. Yani hiç layık olmadıkları biçimde medyada alakasız isimlerle birlikte yer almak. En büyük özelliğimiz hizmet verdiğimiz markaların prestijine en az kendi prestijimiz kadar değer vermek olduğu için para kazanmamayı dahi göze alarak yeni bir organizasyon için görüşmek isteyenlere bu şartlarda bunun doğru bir karar olmadığını söylemeye başladık.

Dünya bu sırada hızla internet teknolojilerine doğru yöneliyordu. Gelişmelerin hiçbir zaman gerisinde kalmamayı kendine düstur edinen, hatta “yuppie” lik diye yeni bir akımın başladığı günlerde sırf bu amaçla kendinden 14 yaş gençlerle birlikte bir master yaparak onların dünya görüşlerin anlamaya çalışan Olcayto Ahmet Tuğsuz da bu sektöre girmeye karar verdi. Bu kararında en büyük etken de incelediği tüm web sitelerinin son derecede başarısız olduğunu gözlemlemesi ve kendisinin kuracağı kadro ile çok daha iyilerini yapabileceğinden emin olması idi.

Ancak tam bu esnada ilginç bir gelişme oldu. Bu fikrini açtığı İstanbul aşığı İngiliz arkadaşı John Mitchell ona IPIX adlı yeni bir görsel yazılım çıktığını ve Londra’ya giderek bunu mutlaka görmesi gerektiğini söyledi.

Bunun üzerine Tuğsuz hemen uçağa atlayarak ABD menşeli bu yazılımın Avrupa merkezi olan Londra’ya uçtu.

Gördüğü şey inanılmaz idi. Birkaç saniyede yapılan iki balıkgözü çekim bu yazılım kullanılarak bu sefer de birkaç dakikada “Mouse” yardımı ile içinde 360×360 derece dolaşılabilen, Zoom yapılabilen, kapılar ekleyerek bir mekândan başka bir mekâna geçilebilen interaktif bir görüntüye dönüşüyordu.

Ama bundan da önemlisi internetin son derecede yavaş olduğu o günlerde çok büyük boyuttaki bu görüntülerin bu yazılım tarafından “compress” edilerek bir jpg den bile daha küçük boyuta indiriliyor olması idi.

Görüşme başladığında Türkiye’nin en önde gelen şirketlerinin bu yazılımın peşinde olduğunu kendilerine daha önce ulaşan talep yazıları ile gösteren Avrupa Direktörü Tim Brookes’ı daha ilk görüşmede bu işi ondan daha iyi kimsenin yapamayacağına ikna eden Olcayto Ahmet Tuğsuz bu ilk toplantıdan IPIX Türkiye distribütörlüğü sözünü alarak ayrıldı.

İstanbul’a döner dönmez Promot’un ve daha öncesinde Point adlı şirketinin de ofislerinin yer aldığı Abdi İpekçi caddesinde yeni bir ofis kiralayan Olcayto Ahmet Tuğsuz çok kısa bir sürede kurduğu 360 Derece adlı şirketi üzerinden IPIX ile Türkiye Distribütörlüğü anlaşmasını imzaladı ve hemen faaliyetlerine başladı.

Bu arada iPIX de sözünü tuttu ve daha 360 DERECE kurulmadan bile Türkiye’den gelen tüm talepleri Tuğsuz’a yönlendirdi , ilk faturalar PROMOT Ltd.Şti. üzerinden kesildi.

Cebit Bilişim Fuarı

Cebit Bilişim Fuarı 360 DERECE Standı Adnan Polat ile

Çok kısa bir sürede önemli müşteriler edinen 360 Derece, sektörün en büyük iki fuarı olan CEBIT BİLİŞİM FUARI ve COMPEX’in görsel sponsoru olarak tüm sektöre ismini duyurmaya ve hizmet vermeye başladı.

Bu iki fuarın dışında da başta mobilya ve otomobil fuarları olmak üzere birçok fuarı iPIX teknolojisi ile görüntüleyerek bu fuarlara gitme imkânı olmayanların kullanımına sundu.

Bu arada GALATASARAY, FENERBAHÇE gibi futbol takımları, yeni işletmeye açılan ATATÜRK HAVA LİMANI; ALKENT2000, MAYA RESIDENCES gibi konut projeleri, AKMERKEZ MAYADROM gibi alışveriş merkezleri, ACIBADEM HASTAHANESİ gibi sağlık kuruluşları, SAKIP SABANCI MÜZESİ gibi özel mekanlar, MİGROS gibi süpermarketler, SAHİBİNDEN.COM gibi alışveriş siteleri WOLKSWAGEN LUPO gibi arabalar 360 Derece’nin ilk müşterileri arasına girdiler.

Dönemin en büyük Gayrimenkul Pazarlama Şirketi olan ESKİDJİ firmasının tüm “franchise” larına hem fotoğraf makinesi hem de yazılım satışı yaptı.

Kısa bir süre sonrasında tüm Türki devletler için de distribütörlük anlaşması imzalayan Olcayto Ahmet Tuğsuz elindeki bu benzeri olmayan yazılımı bir adım daha ileri atarak tüm dünyanın ilgisini çekecek bir proje için kullanmanın yollarını düşünmeye başladı ve sonunda da tam istediği gibi bir fikir yarattı.

GİTMEDENGİT.COM adını vereceği bir portalda Türkiye’nin tüm tarihi ve turistik mekanları ile şehirlerinin görüntülerini ücretsiz olarak iPIX formatında dünyadaki tüm internet kullanıcılarına sunacak ama bunun yanında bir ücret karşılığında da oteller başta olmak üzere tüm sektörlerdeki mekanlara (aşağıda tüm kategorileri görebilirsiniz) bu portalda yer verecekti.

Ancak bu projenin geniş kitlelere pazarlanması için firma/ firma, mağaza / mağaza dolaşacak çok sayıda satış elemanlarına ihtiyaç vardı. Bununda kolayını buldu.

Hürriyet Gazetesi’nin de sahibi olan Doğan Grubu’nun hem gazeteleri hem de dergiler grubu için reklam toplayan ve her biri değişik sektörlerde görev yapan çok sayıda reklam satış elemanı vardı.

Vuslat Doğan Sabancı ile yaptığı bir görüşme sonrasında bu projeyi ortak yürütmek üzere bir anlaşmaya vardılar. Ancak aslında elma çekirdeğini doldurmayacak bir nedenle her zaman yaptığı gibi biraz fevri davranarak milyonları elinin tersi ile iterek bu anlaşmaya son verdi.

Aklın da bir alternatifi mevcuttu. KADINCA FUARI projesinde başarılı bir ortaklık yaptığı Gelişim Yayınları’nın sahibi Ercan ARIKLI o dönemde bünyesinde Harper’s Bazaar, Cosmopolitan, Esquire gibi Hearst grubuna ait dergilerin yer aldığı Sabah Dergi Grubu’nun başına geçmişti.

Hemen kendisi ile görüşmeye gitti.

Ercan Arıklı Kadınca Fuarı projesinde kendisine ön şart olarak sunulan avans ödemesine atıfta bulunarak TUĞSUZ’u yüzünde bir gülümseme ile “ama bu sefer para yok” diyerek karşıladı. Tuğsuz’un “bu sefer sadece reklam satış elemanları lazım” demesi üzerine de yine hızlı bir biçimde bir sözleşme imzalayarak çalışmalara başladılar.

360 Derece tarafından hazırlanan broşürün MEDİGRUP matbaalarında basılıp pazarlama /satış aşamasına gelindiğinde SABAH Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Zafer Mutlu kendi gazetesi VATAN’ı çıkarmak üzere Sabah Grubu’ndan ayrılma kararı aldı. Ayrılırken Ercan ARIKLI ile imtiyaz sahibi olduğu dergilerin de bu yeni oluşum bünyesinde yer alması konusunda anlaştı.

Bu bilgiyi vermek ve ani ortaya çıkan bu yeni durum nedeniyle endişe içinde (sonuçta imzalı bir sözleşme söz konusu idi) sözleşmeye son vermek istediklerini bildirmek üzere Olcayto Ahmet Tuğsuz’u ziyaret eden Nüket SARIOĞULLARI (ertesi yıl Zafer MUTLU ile İspanya’da evlenecektir) Olcayto Ahmet TUĞSUZ’un lafı hiç uzatmadan “tamam” demesi üzerine şaşkınlığını gizleyemedi.

Olcayto Ahmet TUĞSUZ o günler için “Hangi konuda olursa olsun hayatımda karşı tarafın isteksiz olduğu hiçbir şeyi ne mahkemeye götürecek ne de üstünde uzun tartışmalara girecek kadar uzatmadım. Anında kestim ve şimdi ne yaparım hep ona baktım” diyor.

360 Derece bu projeyi kendi başına da rahatlıkla yürütebilecek durumda idi ama meşhur 2001 krizi sektörü ve bilhassa da günün şartlarında bir ihtiyaç olmaktan ziyade “niche” bir ürün olarak adlandırılabilecek IPIX satışlarını da etkilemeye başladı.

Dolardaki büyük devalüasyon ve kredi faizlerindeki astronomik yükselmeler bir yandan potansiyel alıcıları zora sokarken İstanbul’un en değerli caddesi olan Abdi İpekçi Caddesi’nde kiralarını dolar olarak ödediği üç ayrı ofiste faaliyetlerini yürüten Olcayto Ahmet Tuğsuz da gelecek ile ilgili rasyonel ve radikal kararlar almak zorunda olduğunu hissetmeye başladı.

Kısa bir süre bilişim sektörünün duayeni olan yakın bir arkadaşı ile Maslak Ticaret Merkezi’ne taşınarak MEDYA 360 adını verdiği bir dijital proje üzerinde çalışmaya başladı

İşte tam bu sırada yurt dışı müzik faaliyetleri için birtakım imkanlar oluşmaya başladı ve o güne kadar müziğe olan ilgisi ve sevgisini bir hobi olarak yürüten TUĞSUZ birden kendini “tam zamanlı “müzik ile uğraşırken buldu.

MÜZİK HAYATI GECCE.COM YAZARLIĞI

İş, Sanat ve daha fazlası için, benimle iletişime geçin.

Olcayto Ahmet Tuğsuz

Olcayto Ahmet Tuğsuz