Total Disguise

“Total Disguise” Serhat Hacıpaşalıoğlu feat. Viktor Lazlo

Total Disguise Total Dis

Total Disguise

1990’ lı yılların sonuna doğru PROMOT adlı şirketimle gerçekleştirdiğimiz DERİ’SIGNER adlı deri ürünleri moda tasarım yarışmalarının birinde sunucu olarak Serhat HACIPAŞALIOĞLU ile çalışmıştım.

Bu çalışma esnasında Serhat’ın benim müzik hayatım ile en küçük ayrıntılara kadar bilgi sahibi olduğuna şaşkınlıkla şahit olmuştum.

2004 yılı başında Serhat bir gün beni arayarak bir organizasyonda Viktor Lazlo ile tanıştığını, ona bir düet yapmak teklifinde bulunduğunu onun da “ÖNCELİKLE şarkıyı dinlemem lazım, beğenirsem neden olmasın” diye cevapladığını söyleyerek “lütfen bizim için bir beste yapar mısın” dfiye sordu.

VİKTOR Lazlo benim çok beğendiğim ve Breathless adlı şarkısı ile Bkz. Breathless dünyanın en prestijli müzk listesi olan American Billboard Charts’a bile girme başarısını göstermiş çok iyi bir şarkıcı idi.

Ancak bundan da önemlisi ve ilginç olanı benim son kez katıldığım ve Brüksel’de yapılan 1987 Eurovision Şarkı Yarışması’nın da sunucusu olması idi.Sunucu olmasının yanında küçük de bir konser vermişti.

Serhat’ın daha önce şarkıcılık denemeleri olmuştu ve bu denemelerinde Türkiye’nin en önemli bestecilerinden biri olan Melih Kibar ile çalışmıştı. Ama bence bu çalışmada doğru olmayan bir şey vardı. Serhat bu şarkıları normal bir şarkıcının söyleyeceği tarzda söylemiş ve o sesi ile de pek başarılı olamamıştı.

Total Disguise

Viktor Lazlo & Serhat Hacıpaşalıoğlu

Halbuki kendisininn çok nadir rastlanabilecek son derecede kaliteli tok ve bas bir seesi vardı.

Bana göre bu bestede o sesini kullanmalı idik. Çünkü onbinlerce güzel sesli şarkıcının varolduğu uluslararası bir pazarda ancak bu sesle dikkat çekebilir ve öne çıkabilirdik.

Bu düşünceler ile besteyi yapmak üzere elime gitarı alıp oturdum ve aynı NACİYE’de olduğu gibi Bkz. NACİYE hemen o an beste ve sözlerin ana teması ortaya çıktı. Biraz daha üstünde çalıştıktan sonra sözler de tam manası ile oturdu.

Şarkıyı Serhat’a dinlettiğimde gördüm ki o da Seyyal Taner ile olduğu gibi bir şarkının stüdyoya girilip kayıtlar yapıldıktan sonra nasıl bir hal alabileceğini daha ilk halinden bile anlayabilecek bir kulağa sahipti. (bunun ilk sinyalini o gün aldım ve daha sonraki çalışmalarımızda da bundan kesinlikle emin oldum)

Serhat şarkıyı çok beğenince Viktor’a göndermek için bir demo kayıtı yapmamız gerekliliği ortaya çıktı. Bunun üzerine çok eski tanıdığım ve o günlerde de bir kaç kez bir araya geldiğim İskender Paydaş’a gittim. İskender biraz yoğun olduğunu söyleyerek bana bir arkadaşını önerdi. Kendisi ile bir telefon görüşmei yaptıktan sonra da İskender’den ayrılıp doğru arkadaşının stüdyo olarak da kullandığı evine gittim.

Total Disguise şarkısının ilk hali
Yanımda evde basit bir cihazda gitar çalıp söylediğim oldukça amatör bir kayıt vardı.

İskender’in arkadaşı düzenleme ile ilgili düşündüklerimi dinledikten sonra bu kayıtın üzerine seri şekilde bir takım enstrümanlar ekleyerek şarkıyı kısa sürede beklediğimden çok dah iyi bir hale getirdi.

Sadece basit bir demo da olsa fikir vermek için yeterli olduğuna karar verip şarkıyı Viktor Lazlo’ya gönderdik. Viktor çok kısa bir sürede geri döndü ve şarkıyı çok beğendiğini, düet yapmak için hazır olduğunu ilettti.

Artık harekete geçmeliydik.

Serhat düzenleme için Aykut Gürel ile konuştuğunu söyleyince güvendiğim bir isim olduğu için ben de olurumu verdim ve kısa bir sürede şarkı solist kayıtlarının yapılacağı bir noktaya geldi.

Bunun üzerine Aykut Gürel ile birlikte Viktor Lazlo’nun tek başına söyleyeceği bölümlerin vokal kayıtlarını yapmak üzere Paris’e uçtuk. Viktor kayıtlar sırasında şarkının “na na na na” bölümünün ikinci tekrarında küçük bir değişiklik yapabilir miyim diye sorduğunda “Şarkıcı sensin” istediğin gibi özgür ol. Ancak beni rahatsız eden bir şey olursa sana söylerim ve orijinal halini söylersin” dedim. İyi ki de buna karşı çıkmamışım çünkü yaptığı değişiklik çok küçüktü ama şarkıya çok büyük katkısı oldu.

Serhat’ın kayıtları ise daha sonra yıllarca yeni şarkılarımızın kayıtlarını yapacağımız Brüksel’deki Piste Rouge stüdyolarında oldu.

Bu vocal kaydı sırasında çok büyük bir şansımız oldu. Stüdyonun sahibi olmasının yanında çok da iyi bir müzisyen olan Cyril Orcell elimizdeki düzenlemenin üstüne bazı piyano “riff “leri ve perküsyon atakları ekleyince şarkı bir anda bambaşka bir havaya büründü.

Sırada klip çekimi vardı. Viktor Lazlo’nun ne yazık ki katılamadığı klip çekimlerinde mekan olarak Ortaköy’de deniz kenarında yer alan tarihi Esma Sultan Yalısı’nı seçtik.

Yalının sahibi Bike Gürsel 1978 Eurovision şarkı yarışmasında Paris’te birlikte yarıştığımız kuzenim Zeynep Tuğsuz’un yakın arkadaşı olunca bu konu rahat bir biçimde çözüldü.

Bu devasa yalıyı görkemli bir ev haline sokmak istediğimizde de yıllarca birlikte çok güzel işlere imza attığımız Derishow’un sahipleri Fatoş ve Sancar Ahunbay’ın yeni açtıkları MİMARCA mobilya mağazası devreye girdi.

Onlar da herhangi bir ücret talep etmeden hatta isimlerinin “sponsor” olarak geçmesini bile istemeden bize ihtiyacımız olan tüm mobilya ve objeleri verdiler.

Klipte yer alan dansçılar Atina’dan geldi.

Klip çekimi bitip de şarkı YouTube kanalına eklendiğinde hiç birimizin beklemediği bir şey oldu.

En ufak bir tanıtım yapılmamasına, medyada şarkı ile herhangi bir haber ya da yazı yayınlanmamamış olmasına ragmen izlenme sayısı oldukça yüksek rakamlara ulaştı.

Şarkıyı nereden duyduklarını bile bilmediğimiz Erdem Kınay, Kaan Gökmen, Göknil Gökmen – Mert Yücel ve Olivier Manoury şarkının “remix” lerini yapmak istedller biz de izin verdik.

Bu arada Serhat’in Yunanistan’da tanıdığı bir arkadaşı şarkıyı değişik versiyonları ile bir CD olarak piyasaya sürmek istedi ve biz bunu da memnuniyetle kabul ettik.

Asıl patlama bundan sonra oldu. Total Disguise bir anda Yunanistan’ın en sevilen şarkısı haline geldi.

Aynı dönemde öncelikle Rusya ve eski dağılan Sovyet Birliği ülkelerinde daha sonra da bütün dünyada izlenirlik ve dinlenirlik sayısı hızla arttı.

Bir anda şarkımızın bilhassa internet üstünde yüzlerce compilation albümünde yer aldığını görmeye başladık.

Bununla kalmadı baskılı CD compilation albümler de bir biri ardına piyasaya sürülmeye başladı.

Bizi YouTube’da şaşırtan diğer bir şey de bir çok insanın hatta markanın Total Disguise’I kullanarak hazırladıkları videoları yayınlamaya başlamaları oldu.

Bu bir çığ gibi artmaya başladı. Ve hala da devam ediyor.

Bizi mutlu eden bir diğer konu da klibin altına yazılan yorumlar oldu.
Yorumların tümünde şarkıyı metheden hatta yere göğe koyamayan ifadeler vardı.

O kadar çok ilgi görüyoduk ki bir gün Beyaz Rusya’nın en popüler şarkıcısı Angelica Agurbash ve erkek arkadaşı sırf bizimle buluşmak için özel uçakları ile İstanbul’a geldiler.

Erkek arkadaşı bana “sabah uyanır uyanmaz bu şarkıyı dinlemeye başlıyor, arabamda dinlemeye devam ediyor, ofisimde de gün boyu dinliyor ve ancak uyuduğum zamanlar uzak kalıyorum” dedi.

Agurbash bundan kısa bir süre sonra da bizden gerekli izinleri alarak Total Disguise’I sesi Serhat’a çok benzeyen Alexander Buinov adında bir şarkıcı ile birlikte İngilizce olarak söyledi.

Şarkıyı burada lanse etmek için hiç bir çabamız olmadı çünkü benim açımdan Serhat ile birlikteliğimizin amacı ve hedefimiz uluslararası başarılar elde etmekti, Buna ragmen işim gereği nerede ise tüm DJ’leri tanıdığımdan onlardan şarkımızın evlililk törenlerinde en çok kullanılan “ilk dans şarkısı” olduğunu öğrendim.

Hatta bir gün televizyonda haberleri izlerken ekrana Aziz Yıldırım’ın kızının Çırağan Sarayı’ndaki evlilik töreninden görüntüler verildi ve orada da ilk danslarını Total Disguise ile yaptıklarını gördüm.

Bir gün Serhat aradı ve hazırlan Brüksel’e gidiyoruz dedi. Brüksel’e yeni şarkı kayıtları için sık sık gitmeye başlamıştık zaten ama bu programımızda yoktu.

Rusya’nın en ünlü şarkıcılarından ve Rusya’nın en büyük ödülü olan “PUTIN Halkın Şarkıcısı” ödüllü Tamara Gverdsiteli’nin menejeri arayarak Total Disguise’I Serhat ile Rusça olarak kayıt etmek istediklerini söylemiş. Hatta Tamara birlikte iki yeni şarkı daha söyleyebilr misiniz diye sormuş.

Bunun üzerine Brüksel’e giderek hem Total Disguise’I bu kez Rusça sözler ile hem de Tamara ve Serhat için yaptığım iki yeni şarkının kayıtlarını yaptık.

Bundan kısa bir süre sonra bu ikili Tamara’nın Moskova ‘da Kremlin Sarayı Konser Salonu’nda verdiği konserde bu üç şarkıyı birlikte seslendirdiler.

Bu arada bir gün YouTube’da karşıma Arjantin’li bir aktör ve şarkıcı olan Patricio Areellano’nun Total Disguise söylerken çektiği bir klip çıktı.

Son olarak da Yunanistan’a 2005 yılında My Number One adlı şarkısı ile Eurovision 1. Liğini kazandıran Helena Paparizzou Total Disguise’I Serhat ile birlikte seslendirdi.

.

Popüler Linkler

Talas Amerikan Koleji

Talas Amerikan Koleji

Talas Amerikan Ortaokulu’nda ilk müzik grubunu kurdu. Bu gruba davulcu olarak seçtiği Ayhan Sicimoğlu halen bu alanda popüler bir isim.

Tarsus Amerikan Koleji

Tarsus Amerikan Koleji

Lise öğretimi için Tarsus Amerikan Koleji’ne geçti. Bu okulun ananevi müzik grubu olan Echoes’ın Ritm Gitarist ve Solisti, aynı zamanda da lideri idi.

Yeni Bir Gün Başlıyor

Besteler

Bir Beste Yapsak 45’liği ile başlayan bestecilik hayatım Yeni Bir Gün Başlıyor, Naciye ve Leyla ile devam etti…

Eurovision 2016

Eurovision

1978 yılında Dağhan Baydur, kuzeni Zeynep Tuğsuz ve Nilüfer ile birlikte başlayan Eurovision macerası 2016’ya kadar sürdü…

Rock Grupları

Rock Grupları

2013 yılında kurduğu ve solistliğini de kendisinin yaptığı PERVANE adlı rock grubu ile tüm söz ve müziklerin kendisine ait olduğu MANOLYA adlı…